Novinka 3D steny: Odlíšte sa od ostatných

18.06.2014 13:13

Ak sa svojím interiérom túžite odlíšiť, nemusíte zákonite siahať po dizajnových kusoch nábytku. Skúste to naopak. Dajte dôraz na kulisy.


Nedávny prvý ohlas 3D stien naberá na obrátkach. Myšlienka pravidelne či nepravidelne vystupujúcich stien nadchla mnohých dizajnérov a výsledok na seba nedal dlho čakať. A to v rôznych formách a materiáloch. Zaujali nás novinky na báze betónu, prírodného kameňa, MDF dosiek potiahnutých fóliou, keramiky.
VZHĽADNÝ BETÓN

Nemusí ostať len ako klasický pohľadový. Nové elastické štrukturálne matrice vyformujú betónovú stenu či panel do akéhokoľvek tvaru aj zložitejšej štruktúry. To, že betón zľahka napodobní stenu z prírodného kameňa, tehál či štruktúru dreva, nie je žiadne tajomstvo.

Príjemná novinka nielen pre architektov je možnosť prenesenia výjavu z fotografie do betónu formou reliéfu. Technika Foto-Gravur prenesie digitálny obraz frézovacou technikou na formu z dreva.

Tá slúži ako negatívna forma na vyhotovenie elastickej matrice z polyuretánu. Výsledné zobrazenie štylizovaného obrazu vidieť vďaka svetelným a tieňovým efektom, ktoré vznikajú pri výraznom osvetlení slnečným či umelým svetlom. Vzhľad obrazu sa mení podľa smeru osvetlenia.
EVOLÚCIA KAMEŇA

Ani tento prírodný materiál, ktorý tisícročia dekoruje naše príbytky, nezaspal na vavrínoch. Kombinovanou technikou dáva striedavo vyznieť prirodzenú krásu travertínu alebo iného prírodného kameňa a vyfrézovaný dekor s keramickou alebo pokovovanou povrchovou úpravou.
Z KÚPELNE DO OBÝVAČKY

Keramický obklad v spoločenskej zóne už nie je ojedinelá zaležitosť extravagantného bývania. Aj tu pribudli originálne priestorové prvky, ktoré opakovanou aplikáciou pôsobia nadmieru zaujímavo. V ponukenájdete matné i vysokolesklé vyhotovenie a mnohé vzájomne dobre kombinovateľné variácie a reliéfne vzory.
DOBRE MASKOVANÉ DREVO

Pri pohľade na pestré perforované dekoračné panely s vysokým leskom málokoho napadne, že ide o frézované MDF dosky potiahnuté PVC fóliou. Fantázii sa medze nekladú, a preto si môžete navrhnúť vlastný vzhľad obkladových panelov s nadväzujúcim vzorom.

Autor: Inéz BÚCI

Publikované v w.plus7dni.sk/ipeknebyvanie